1974

1974

1974 was een schrikkeljaar. Samen met jou telde ons land 13,55 miljoen inwoners. Juliana was koningin van Nederland en we betaalden nog gewoon met de gulden. Er was geen witte kerst, het was zelfs maar liefst 12 graden.De auto van het jaar was de Mercedes 450 s.Top 3 van de populairste meisjesnamen was: 1. Maria, 2. Johanna, 3. Sandra. De prijs van 1 liter bier was 1,65 gulden (0,75 euro).

Op verjaardagen dronk de visite zoete witte wijn, bessenjenever, advocaat met slagroom of vruchtenbowl. Daarbij natuurlijk plakjes worst en kaas met daarop een uitje en een augurkje. De meer creatieve huisvrouw ging aan de slag met ei in rookvlees, asperges in ham, gevulde eieren en huzarensalade. Tussen de hapjes op tafel stond standaard een glas met sigaretten.

Populair snoepgoed waren dropmatjes, salmiakpoeder, schuimblokken, trekdrop, zoethout, caramac, drie musketiers en van die dunne lange buisjes met zoetzuur poeder erin.

 

schuimblokken 1974

 

 

Bekende mensen die ook in 1974 geboren zijn:

- Pieter Omzigt

- Kate Moss

- Arie Boomsma

- Kim van Kooten

- Ramsey Nasr

- Robbie Williams

- Tygo Gernandt

- Victoria Beckham

- Tooske Ragas

- Bridget Maasland

- Leonardo Di Caprio

Maar bovenal is 1974 het jaar waarin jij geboren bent.

 Hieronder in het kort wat er nog meer gebeurdt is in 1974.

Radio Veronica

veronica 1974

 1974 het jaar dat de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee verboden worden.

Nieuws uit 1974

abba 1974

Abba wint het Eurovisiesongfestival met het lied Waterloo.

ome willem 1974

De film van ome Willem met Edwin Rutten komt voor het eerst op de tv,

 

 QQ 2 1974

 De spannende serie Q&Q 

kubus 1974

 Ernö Rubik ontwikkelt de “Rubik’s Cube.

 

Wat gebeurde er in Nederland

Door het samenvoegen van de gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk ontstaat de nieuwe gemeente Zaanstad.

Meesterkraker Aage Meinesz, bekend van zijn thermische lans, ontsnapt uit gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. Hij weet met een minisnijbrander de tralies door te branden. Het is voor het eerst dat een gedetineerde ontsnapt, met hulp van buitenaf en zonder geweld te gebruiken.

Drie leden van het Japanse Rode Leger bezetten de Franse ambassade in Den Haag en gijzelen het personeel. Het is de eerste grote gijzeling in Nederland. Ze eisen de vrijlating van Yutaka Furuya, die in Frankrijk gevangen wordt gehouden. Vanwege de gijzeling komt de traditionele rijtoer met de Gouden Koets te vervallen. Enkele gegijzelden worden vrijgelaten, nadat een Boeing 707 klaarstaat voor de gijzelnemers. De laatste gegijzelden, inclusief de Franse Ambassadeur, worden vrijgelaten in ruil voor Yutaka Furuya. Uiteindelijk weten de gijzelaars met een Boeing 707 te ontsnappen naar Damascus.

Een belangrijke wijziging van de Wegenverkeerswet wordt van kracht, door deze wijziging kan de politie weggebruikers controleren op alcoholgebruik, door middel van een blaaspijpje en een bloedproef.

Het kabinet besluit de Oosterschelde af te sluiten met een half-open (afsluitbare) stormvloedkering, hierdoor wordt de natuur ontzien.

 

Buitenlandsnieuws

Bij een vliegtuigongeluk in de buurt van Parijs komen 346 mensen om het leven. Het vliegtuig van Turkish Airlines stort neer, omdat het vrachtluik van het vliegtuig in volle vlucht is opengegaan. Hierdoor ontstaat een groot gat in de passagiersruimte, met een explosieve decompressie als gevolg.

De Verenigde Staten, worden getroffen door een aantal zware tornado’s. Bij de tornado’s komen 319 mensen om het leven en wordt in totaal een schade van 600 miljoen Amerikaanse dollars aangericht.

Naar aanleiding van het Watergateschandaal treedt Richard Nixon af als President van de Verenigde Staten. Hij doet dit om een impeachment te voorkomen. Zijn opvolger wordt Gerald Ford. De nieuwe President Ford verleent Nixon gratie.

In de Verenigde Staten wordt de eerste streepjescode gescand. Het eerste product wat gescand wordt is een pakje kauwgom van Wrigley

 

Sport

 

Voetbal
Feyenoord wint als eerste Nederlandse club de UEFA Cup. In de finale wordt Tottenham Hotspur FC verslagen. In Londen, wordt op White Hart Lane, met 2-2 gelijk gespeeld. De doelpunten voor Feyenoord worden gemaakt door Willem van Hanegem en Theo de Jong. Joop van Daele maakt een eigen doelpunt. In de Kuip wint Feyenoord met 2-0. De doelpunten worden gemaakt door Wim Rijsbergen en Peter Ressel.

Op het WK in West-Duitsland wordt Nederland tweede. In de finale wordt verloren van West-Duitsland met 1-2. Nederland komt in de eerste minuut van de wedstrijd nog wel op voorsprong, door een benutte penalty van Johan Neeskens. Vervolgens maakt Paul Breitner gelijk uit een penalty, waarna Gerd Müller het winnende doelpunt voor de Duitsers maakt.

Wielrennen

 • De winnaar van de Tour de France is de Belg Eddy Merckx
 • Fedor den Hertog wordt de beste Nederlander op de zevenentwintigste plek.
 • Eddy Merckx wordt ook wereldkampioen wielrennen op de weg.

  De Top vijf hits van 1974

  1. Rock your baby – George Mccrae
  2. Sugar baby love – Rubettes
  3. Be my day – The Cats
  4. Dyna-mite – Mud
  5. Tiger Feet – Mud

 

 

Bekende kinderboekschrijvers

Jan Terlouw

Roald Dahl

Annie M.G. Schmidt

Paul Biegel 

Thea Beckman

Dick Laan

pinkeltje 1974

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorwaarden deelname Sarahdag 2024

icon okeDe voorwaarden:

- Je bent geboren in 1973 of 1974 en je hebt nog niet eerder deelgenomen aan de Sarahdag Rijsbergen. 

- De inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijfgeld 67,50 euro op bankrekeningnummer NL54 RABO 0145328945 t.n.v Sarahstichting o.v.v. je volledige voor- en achternaam. Betalen gelijk na inschrijving.

- Restitutie van inschrijfgeld is alleen in uitzonderingsgevallen met geldige reden (ziekenhuisopname, overlijden) mogelijk. Dit ivm kosten die al gemaakt worden voor het programma van de Sarahdag.

- Bij inschrijving ga je accoord met vermelding naam en woonplaats bij deelnemerslijst op website.

Tot ziens op de Sarahdag!

 

Inschrijvingen 2024

Save the date: zaterdag 24 augustus 2024! Alle ladies uit Rijsbergen en omstreken die in 1973 of 1974 geboren zijn, zijn van harte welkom!
Inschrijven kan na carnaval!

pencil clip art